Skip to content

Viva la musica...,

a zene világnapja az iskolában

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.

Október 2-án délután zenés kreatív délutánon vettek részt iskolánk tanulói. A gyülekezeti termet éneklő gyerekek sokasága töltötte meg. Közös énekléssel indítottuk a délutánt, melyet Márkosi Joci zongorakísérete tett varázslatossá.  A jókedv mindenkit táncra perdített.

A közös éneklés után...

A közös éneklés után sokszínű, minden korosztály számára izgalmas feladatokkal várták a pedagógusok a gyerekeket a tantermekben. A kisebbek ritmushangszereket készíthettek, de a fülüket is próbára tehették, amikor különböző hangokat kellet felismerniük. A nagyobbak megpróbálkoztak egy-egy népdal szövegének átírásával. Természetesen az átírt népdalok előadása sem maradt el. A legbátrabbakat karaoke várta.

Többen tették próbára tudásukat a hangszerek világában: hangszereket párosítottak vagy találós kérdéseket fejtettek meg. Voltak, akik megpróbálták felismerni egy-egy zenei részletből, hogy a zeneszerző melyik állatot próbálta megjeleníteni. A zenével kísért ritmusjátékok során mindenki kipróbálhatta ritmusérzékét.

Aki megszomjazott, apróbojtorjánból készült teával védhette a hangszalagjait. Az elvégzett feladatokért a gyerekek pecséteket gyűjtöttek. Minden résztvevő gyógyteával és könyvjelzővel tért haza.

A zene világnapja alkalmából rajzpályázaton is részt vettek azok, akik szívesen rajzolnak, festenek. Az alsósokat a „Zene az kell…” kezdetű dal motiválta szebbnél szebb képek készítésére. a felsősök választhattak, készíthettek képet a kedvenc zenéjükről, zenészükről, hangszerükről vagy arról, milyen sok helyen és sokféle formában hallhatunk zenét. A kész műveket az iskolában állítottuk ki. A zsűri a következő tanulók munkáját díjazta:

1—2. osztály

I. helyezett: Józsa Lelle Bíborka 1.b
II. helyezett: Kónya Kata Liza 2.o.
III. helyezett: Naszádos Bettina 2.o 

3—4. osztály

I. helyezett: Fehér Boglárka 4.o.
II. helyezett: Horváth Norina 3.a
III. helyezett: Csókás Bence 3. b

5—6. osztály

I. helyezett: Spindler Aisa 6.o.

7—8. osztály

I. helyezett: Ódor Viktória 8.o.
II. helyezett: Matus Jázmin 8.o.
III. helyezett: Őrszigety Dorottya 7.o. és Takács Luca 8.o.

Kodály Zoltán azt mondta: „Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene.” Reméljük ezzel a zenés programmal sikerült mindenkinek örömet okozni. Köszönjük a segítségét mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény sikeres megszervezéséhez, lebonyolításához.

Elbertné P. Rita, Mikodi Edit